Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jaké vybrat osvětlení do garáže?

Garáž a sklep
Odpověděl:
MonikaMonika

Odpověď:

Pro osvětlení garáže doporučujeme nástěnná svítidla. Nezapomeňte rovněž na prostor před garáží, takže se podívejte po venkovním svítidle, nejlépe s pohybovým čidlem.

Je jasné, že při nákupu osvětlení budete nejprve vybírat svítidlo do kuchyně, koupelny či obývacího pokoje, což ale rozhodně neznamená, že byste na osvětlení garáže měli zapomenout. Vždyť kdo by chtěl mít nabourané auto? A při parkování je samozřejmě potřeba vidět, tedy mít dostatek světla. 

Nejvhodnější jsou zářivková svítidla

Dnes už se většina garážových vrat ukládá pod strop, takže nejlepším osvětlením garáže jsou nástěnná svítidla. Ty doporučujeme i do garáží, jejichž vrata se do garáže vůbec nezasouvají. Když totiž do garáže najede auto, v případě instalace stropního svítidla bude nasvícena především střecha auta, zatímco prostory kolem auta budou tmavé, stejně tak hůře uvidíte do kufru. Při osvětlení garáže tak nástěnná svítidla mají rozhodně navrch. Samozřejmě že vás při výběru bude zajímat i jejich vzhled, ale především se dívejte na funkčnost, přeci jen garáž není obývací pokoj či ložnice, abyste se museli držet nějakých módních trendů.

V prvé řadě musí mít svítidla vzhledem k charakteru místnosti zvýšený stupeň ochrany IP krytí (více se o hodnotě IP dočtete zde). Doporučujeme hodnotu IP krytí alespoň 44, což znamená, že svítidlo je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1 mm a větších (pokud byste potřebovali i ochranu před prachem, musí být první číslo 5 nebo 6) a také je chráněno proti vodě stříkající ze všech směrů. Protože v garáži se často i pracuje a nosí třeba těžké věci, je výhodné, když má světlo ochranný koš.




Podle našich zkušeností jsou pro osvětlení garáže nejvhodnější zářivková svítidla. Poskytují totiž mnoho rozptýleného světla do celé místnosti a přitom mají nízkou spotřebu energie. Doporučujeme kupovat zářivky s elektronickým předřadníkem, díky čemuž se svítidlo okamžitě rozsvítí a vyhnete se nepříjemnému prvotnímu blikání. A také nebudete muset čekat, až se svítidlo naplno rozsvítí a budete moci vjet do garáže ihned. 
I když budete mít jen malou garáž, nedoporučujeme kupovat pouze jedno světlo. To platí dvojnásob v případě, že máte větší garáž a máte zde i dílnu. A když už je řeč o osvětlení dílny, nezapomeňte si pořídit svítidlo k pracovnímu stolu. Použít můžete opět zářivkové svítidlo, které umístěte tak, abyste si na práci nestínili. Jestliže vykonáváte hodně detailní činnost, je dobré si ještě přisvítit externí stolní lampou.
 

Praktická světla s čidlem

Do „šuplíku“ osvětlení garáže nepatří jen interiérová svítidla, ale také ta venkovní, která ozáří prostor před garáží. V našem e-shopu vám nabízíme širokou nabídku venkovních svítidel, stropních i nástěnných. Záleží na vašem vkusu a také jak velký prostor potřebujete ozářit, přičemž vliv má i to, jestli máte zabudovaná  nájezdová svítidla, která osvětlují příjezdovou cestu.
 
Rozhodně dobrou volbou pro osvětlení prostoru před garáží jsou světla s čidlem. Ta v sobě mají zabudovaný senzor pohybu a jakmile se v jejich dosahu něco pohne, automaticky se rozsvítí. A protože jsou to opravdu praktická svítidla, po určité době se zase sami zhasnou. Svítidlo tak svítí jen, když opravdu potřebujete a především ušetříte za energii. Světla s čidlem lze rovněž použít jako vnitřní osvětlení garáže. Nemusíte si tak dělat starosti, jestli jste náhodou nezapomněli zhasnout.


Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Další dotazy z kategorie

Jaká vybrat nájezdová svítidla? Exteriér
Jaký vybrat LED reflektor? Exteriér
Jaké vybrat osvětlení pergoly? Exteriér
Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje? Světelné zdroje

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i