Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jaké vybrat světlo pod kuchyňskou linku?

Kuchyňské osvětlení
Odpověděl:
MonikaMonika

Odpověď:

Při vaření je potřeba pořádně vidět. Na osvětlení kuchyňské linky doporučujeme zářivky a LED pásky.

Kuchyň je v současné době středobodem celého domu či bytu a to také klade zvýšené nároky na její dobré osvětlení. Jako u většiny jiných místností si pouze s jedním svítidlem nevystačíte. Nejčastěji se do kuchyně kupují lustry, které se umísťují buď do středu místnosti nebo nad jídelní stůl, záleží vždy na konkrétním tvaru a velikosti kuchyně. Dále je v kuchyni potřeba osvětlit pracovní linku. Na ní budete krájet, loupat a pracovat se surovinami a pořádné osvětlení přijde vhod. Tady můžeme doporučit hned několik druhů svítidel. a tady můžeme doporučit hned několik druhů svítidel.


Prim vedou zářivkové trubice

Nejčastěji jsou používána zářivková svítidla. Jde v podstatě o dlouhou tenkou trubici, v níž je uvnitř zářivka. Délku si samozřejmě zvolte podle délky pracovní plochy, ale doporučujeme příliš neskrblíkovat, protože na práci, zvláště třeba s nožem, je potřeba pořádně vidět. Obecnou radou je, že by pracovní plocha měla být osvícena kolem 300 luxů (více se o počtu luxů můžete dočíst v našem článku Jak silná žárovka je potřeba?
Výhodou zářivek je vysoká svítivost na celou pracovní plochu, dlouhá životnost, bezpečnost a nízká spotřeba energie. Navíc nezaberou moc místa, takže se právě hodí k umístění pod skříňky. Tyto zářivkové trubice mají buď přímé zapojení nebo zapojení pomocí přívodního kabelu. A jestliže vám u pracovní plochy schází zásuvky, můžete si zakoupit i zářivky s vestavěnou jednou nebo dvěma zásuvkami. Zářivková svítidla jsou různě dlouhá a ovládají se malými vypínači po bokách a lze je také napojit na další vypínač na lince.
 
 

Pokud chcete barvy, volte LED pásky pod linku

Pro nasvícení pracovní plochy můžete využít také bodová světla, která jsou nejvhodnější, když jsou umístěná v liště. Hodně trendy je v poslední době využívání LED pásků. Důvodů je k tomu hned několik. V prvé řadě samozřejmě velmi moderní vzhled a interaktivnost, protože pomocí dálkového ovládání můžete měnit jejich barvu i intenzitu. LED pásky mají ale i praktické přednosti. Lze je koupit v různých délkách (navíc jdou na vyznačených místech zkrátit), takže si sami můžete určit, jak velkou plochu budete mít nasvícenou. Malé diody zabudované v páscích poskytnout dostatek rovnoměrného světla, ale přitom jsou energeticky velmi úsporné.
 
 
Velmi vyhledávané jsou LED pásky také kvůli své jednoduché instalaci. Mají zespodu lepící vrstvu, takže se hravě obejdete i bez elektrikáře. Jen tedy nezapomeňte, že pro jejich provoz je nutný napáječ, musíte mít vždy transformátor odpovídající délce LED pásku. Někdy už bývá trafo přímo součástí setu LED pásku, pokud tomu tak není, musíte si ještě transformátor dokoupit. Přibližná wattáž nutná na jeden metr je 4,8 W, logicky tedy se zvyšující se délkou budete potřebovat trafo výkonnější. V našem e-shopu v kategorii LED příslušenství můžete zakoupit transformátory do zásuvky nebo tranformátory přímo na elektrický rozvod.  

Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Další dotazy z kategorie

Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje? Světelné zdroje
Jaký vybrat kuchyňský lustr? Kuchyňské osvětlení

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i