Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jaké vybrat svítidlo do pracovny či kanceláře

Ostatní interiéry
Odpověděl:
MichaelaMichaela

Odpověď:

Na práci je potřeba vidět, takže osvětlení do pracovny nebo kanceláře vybírejte s rozmyslem. Pokud pracujete u počítače, nesmí se vám v něm světlo odrážet.

V práci lidé tráví stále více času a také se zvyšuje počet těch, kteří pracují z domu, takže kvalitní osvětlení kanceláře nebo pracovny nabývá na důležitosti. A jaké osvětlení kanceláře je tedy nejvhodnější? Centrální svítidlo a světlo k pracovnímu stolu.


Nejvhodnější jsou zářivková svítidla

Abyste předešli bolení hlavy, pálení očí a zkrátka ničení zraku, osvětlení pracovny nepodceňujte. Základem je centrální světlo, pro které jsou nejvhodnější zářivková svítidla. Ty celý pokoj zaplní světlem a zamezí tak stínům, z nichž by pak bolely oči. Výhodou zářivkového svítidla je i jeho vysoká životnost, prachotěsnost, nízká spotřeba energie a výběr barev světla od teple bílé, přes denní bílou až po chladně bílou. Pro práci doporučujeme denní bílou barvu, protože tato barva podporuje soustředění a méně se při ní unaví oči. Více se o barvě světelného zdroje dočtete zde.

Moderní zářivková svítidla už dnes obsahují elektronické či magnetické předřadníky, které zajistí rychlé zapnutí bez nepříjemného blikání. Pro kanceláře, kde lidé pracují u počítače, jsou vhodná zářivková svítidla s parabolickou hliníkovou mřížkou. Tato svítidla totiž svítí rovnoměrně a nedochází tak k odrazům světla v monitorech. Díky takovým světlům dobře uvidíte i na kancelářské práce typu podepisování smluv, zakládání faktur ale i ruční psaní poznámek apod.


Lampa nesmí oslňovat

Kromě osvětlení celé pracovny je potřeba, zvláště pokud pracujete večer, si pořídit svítidlo na pracovní stůl. U stolů umístěných u zdi se může použít zářivkové svítidlo zavěšené na zdi nad pracovním stolem. Daleko častější je ale použít stolní lampu. A jak by měla správná kancelářská lampa vypadat? Aby nedocházelo k oslňování pracujícího člověka, musí mít neprůsvitné stínidlo a nesmí z ní vyčnívat světelný zdroj. Oslnění zabráníte také vhodnou výškou. To znamená, aby okraj lampy byl nad úrovní očí. Obecně se uvádí, že světlo má ozařovat plochu stolu z výšky 40 až 50 centimetrů a úhel dopadu má být 60 až 70 stupňů.
U pracovního stolu se vykonávají nejrůznější činnosti (psaní, čtení, práce na počítači...), a tak je potřeba měnit intenzitu světla. Vybírejte tedy kancelářskou lampu, kterou lze polohovat, nejčastěji mají lampy ohebné kloubové rameno. Výhodné také je, když jde lampu stmívat. Pokud budete psát, lampu umístěte podle toho, jakou rukou píšete, pravák by měl mít lampičku na levé straně, levák zase na pravé straně stolu.


A ještě jedna rada na závěr: při práci u stolu je dobré, když máte rozsvícené ještě další světlo. Při přechodu z jasného světla do tmy se totiž unavují oči.

Autor článku:

Michaela
Michaela Vedoucí zákaznického oddělení

Michaela je vedoucí zákaznického oddělení a našla si zálibu v inteligentním osvětlení a světelných zdrojích. Sdílí s vámi své nadšení prostřednictvím článků zaměřujících se například na výhody a fungování inteligentního osvětlení. Ale také radí, jak vybrat správný světelný zdroj a proč je výhodné myslet na LED technologii.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Další dotazy z kategorie

Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje? Světelné zdroje
Jaký vybrat kuchyňský lustr? Kuchyňské osvětlení

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i