Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jakou vybrat LED žárovku?

O světelných zdrojích

Michaela

Svítivost, příkon, barva světla, vyzařovací úhel, velikost, zobrazení barev, typ patice, životnost, počet spínacích cyklů a druh diod. Tato desítka faktorů vám pomůže, aby LED žárovka svítila podle vašeho přání.

Svítivost, příkon, barva světla, vyzařovací úhel, velikost, zobrazení barev, typ patice, životnost, počet spínacích cyklů a druh diod. Tato desítka faktorů vám pomůže, aby LED žárovka svítila podle vašeho přání.

1. Svítivost aneb kolik má žárovka vyzařovat světla

Alfou a omegou při výběru je zjištění svítivosti neboli počtů lumenů. Logicky čím více lumenů, tím více světla. Počet je vždy uveden na krabičce zdroje. Níže přidáváme stručný přepočet, když přecházíte z běžných vláknových žárovek na ledky (údaje o počtu lumenů převzaty ze Střediska pro efektivní využívání energie). V současné době jsou ale mezi jednotlivými typy LED žárovek ve srovnání měrného světelného výkonu (přepočet lumenů na watt) značné rozdíly, takže tabulka je orientační. 
 

2. Příkon aneb kolik bude svícení stát

Samozřejmě ideálem je získat co nejvíce světla za co nejméně peněz, tedy mít za svícení malou spotřebu elektrické energie. Pokud je toto váš cíl, budete si většinou muset připlatit. Už jsou na trhu i 4W LED žárovky, které odpovídají starým 40W. 
 
Typ žárovky
Příkon (W)
 
 
 
 
 
Klasická žárovka
15
25
40
60
75
100
LED žárovka
3-4
5-6
7-8
12
14-17
22
Světelný tok (lm)
90
200
400
700
900
1 300

3. Typ patice aneb aby žárovka do svítidla pasovala

Jednou z dobrých vlastní LED žárovek je jejich flexibilita. V praxi to znamená, že jsou k dispozici s různými závity/paticemi, a jdou tak namontovat do lustrů, lampiček, bodovek,... Přesto ale nejčastěji jsou k dispozici v provedení známé z edisonek – E27, velký závit, a E14, malý závit.
 
E27E14 
 
patice větší  E27                                                                               menší patice E14  

4. Rozměry aneb aby vše pěkně vypadalo

Kromě vhodné patice je potřeba i správný rozměr. Nejen, aby to hezky vypadalo, ale také z praktických důvodů. Vyčnívající žárovka oslňuje. A pokud víte, že žárovka bude vidět, více se zaměřte na její design. 

5. Barva světla aneb 3 různé zbarvení

Původně LED žárovka svítila modře. Později se ale podařilo využít luminiforu a dnes jsou na trhu 3 různé barvy světla od žlutavého nádechu přes bílý až namodralý. Konkrétněji se o teple bílé, chladně bílé a denní bílé barvě dočtete v článku Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje. Ve zkratce lze říci, že žárovky pod 3 200 kelvinů jsou vhodné do relaxačních místností (ložnice, obývací pokoj), s více kelviny do pokojů, kde se vykonává nějaká činnost. 

6. Zobrazení barev aneb aby nedocházelo k velkému zkreslování

Nejde jen o barevný nádech, který žárovka vyzařuje, ale i o schopnost, jak znázorňuje barvy osvícených předmětů. Pokud nejste fotografové nebo třeba nevykonáváte práci, kde s barvami pracuje, postačí když LED žárovka má barevné podání značené jako Ra v hodnotě 80 (maximum je 100).  

7. Životnost aneb jak dlouho nebude potřeba nic nového kupovat

Narozdíl od klasických žárovek, které měly průměrnou životnost 1000 hodin, u LED žárovek je to kolem 25 000 hodin svícení, což už je pěkných pár let. U dražších modelů se uvádí až 50 000 hodin, což by při běžném svícení znamenalo používání 20, 30 let.  

8. Počet spínacích cyklů aneb do kdy neřešit zapnout/vypnout

Nejen že jsou diodové žárovky vhodné do prostor, kde se dlouho svítí, ale také tam, kde se často rozsvěcuje a zhasíná. LED zdroj se tímto, narozdíl od úsporných kompaktních žárovek, neničí. Běžně bývá počet spínacích cyklů kolem 30 000. 

9. Vyzařovací úhel aneb kam má světlo dosahovat

Do většiny stropních svítidel, zvláště jestli jsou v interiéru nízké stropy, je potřeba žárovka s velkým vyzařovacím úhlem. Vhodné jsou zvláště svíčkové, kulovité a kukuřičné tvary. Do lampičky postačí 120 stupňů a směrové žárovky lze použít v případě, že jich bude v místnosti více. 

10. Druhy diod aneb není každá LED žárovka stejná

 
 
Z výše uvedených řádků již jistě vyplynulo, že žárovky se odlišují podle druhů diod. Nejlevnější ale také nejméně účinné jsou kloboučkové LED diody (DIP). Díky výbornému poměru ceny a kvality se dnes nejčastěji kupují žárovky s diodami SMD. Tento druh se používá i do LED pásků. Především do LED reflektorů se používají diody COB. Je to nejmodernější, ale také nejdražší provedení. 

Autor článku:

Michaela
Michaela Vedoucí zákaznického oddělení

Michaela je vedoucí zákaznického oddělení a našla si zálibu v inteligentním osvětlení a světelných zdrojích. Sdílí s vámi své nadšení prostřednictvím článků zaměřujících se například na výhody a fungování inteligentního osvětlení. Ale také radí, jak vybrat správný světelný zdroj a proč je výhodné myslet na LED technologii.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Podobné články

Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje? Světelné zdroje
Jak silná žárovka je potřeba? Světelné zdroje

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i