Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Je lepší zářivka, nebo LED žárovka?

O světelných zdrojích

Lucie

Jaké jsou výhody a nevýhody zářivky a LED žárovky?

Je jasné, že doba klasických žárovek a i o něco lepších halogenových žárovek se kvůli jejich velké spotřebě energie pomalu chýlí ke konci. Současnost i budoucnost přeje LED žárovkám nebo kompaktním zářivkám (úsporkám). Pro který typ se ale při koupi rozhodnout? 

Více výhod má LED žárovka

Zářivky i LED žárovky mají podle výzkumu časopisu dTest podobnou účinnost, oba zdroje z jednoho wattu vyrobí průměrně 50 lumenů. Oba lze bez problému použít jako náhradu klasické vláknové žárovky, protože  jsou kompatibilní se závity E27 a E14.
 
Největší předností LED žárovek je jejich dlouhá životnost, zhruba 25 000 hodin. Ledky také mají nulový náběh na plný výkon a neobsahují rtuť, takže nemusejí být likvidovány jako zvláštní odpad. Nevadí jim rovněž časté zapínání a vypínání, zatímco zářivky se častým rozsvěcováním ničí. U zářivek se doporučuje doba mezi zapnutím a vypnutím alespoň 30 minut.

Na druhou stranu to, co hraje pro zářivky, je nižší pořizovací cena. Koupíte je nejméně o polovinu levněji než LED žárovky. Přesto ale při delším časovém srovnání (více v článku Kolik peněz uspoříte s LED žárovkou?) jsou nakonec ledky pro svícení výhodnější.
LED žárovky jsou velmi flexibilní, lze je použít do každé místnosti. Nejvhodnější jsou do bodových a designových světel.


Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Fotogalerie

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Podobné články

Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje? Světelné zdroje
Jak silná žárovka je potřeba? Světelné zdroje
Jakou vybrat LED žárovku? O světelných zdrojích

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i