Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Souhrn typů elektrických zásuvek v cizích zemích

Aktuality a oznámení

Vojtěch

Jedete na dovolenou do zahraničí? Jsou věci, které vás mohou v jiných evropských zemích či mimo Evropu překvapit. Nezapomněli jste třeba na to, že v určitých zemích najdete jiné typy zásuvek?

S jakými zásuvkami se můžete setkat?

Pokud jste se rozhodli vycestovat na dovolenou či třeba služební cestu do zahraničí, jistě se v dnešní době neobejdete bez určitého vybavení, které dnes již berete jako samozřejmost. Například to, že si na hotelu zapojíte notebook či nabíječku je standard, se kterým zkrátka počítáte. Ovšem, než se do některých zemí vydáte, je potřeba si určité informace předem zjistit. Například to, zda v dané zemi jsou klasické zásuvky, které najdete v Česku či budete potřebovat adaptér, abyste si vaše přístroje do zásuvky bez problému zapojili. 

Mezi nejběžnější typy, se kterými se můžete setkat například ve velmi oblíbených destinacích, kam rádi a často jezdí Češi na dovolenou jako je Chorvatsko, Španělsko nebo třeba Řecko, jsou zásuvky typu E, F a C. 



Zásuvka typu E

V České republice máme nejčastěji jednofázové zásuvky s napětím 230 V. Jde o klasickou zásuvku, kde najdete levou a pravou dutinku a v horní části zemnící kolík. Tento typ zásuvky můžeme vidět také pod názvem francouzská zásuvka. S tímto typem zásuvky se setkáváme v České republice, Francii, Belgii, na Slovensku či třeba v Polsku. Z těchto zemích tedy můžete být, co se zásuvek týče, klidní. Žádnou redukci zde nepotřebujete.



Zásuvka typu F

Další velmi známa zásuvka je právě ta typu F. Slyšet o ní můžete i pod názvem německá zásuvka nebo Schuko. Oproti zásuvce typu E, u této zásuvky není zemnící kolík, který je nahrazen dvěma uzemňovacími pásky. Najdeme je nahoře a dole. Jak již název napovídá, setkáte se s těmito zásuvkami v Německu, ale také v některých částech Afriky či Asie. Zde už je potřeba se předem na zásuvky informovat a případně si obstarat adaptér.



Zásuvka typu C

Tato zásuvka je známá jako eurozástrčka. Používá se pro přístroje, které mají dvojitou izolaci a není pro ně potřeba zemní vodič. Tento typ zásuvky je kompatibilní se zásuvkou typu E a F


Další typy elektrických zásuvek

Předchozí 3 uvedené typy zásuvek jsou jedny z nejběžnějších, se kterými se v cizích zemích můžeme setkat. Ovšem jsou zde i další netradiční kusy, na které můžete též při svých cestách narazit.

Zásuvka typu J

Se zásuvkou typu J se můžete setkat třeba ve Švýcarsku. Je podobná zásuvce typu C. Je zde však jeden podstatný rozdíl. Oproti ní má totiž 3 kolíky. Ten prostřední je potom napojený na zemnící vodič.



Zásuvka typu L

Pokud se vydáte do Itálie, je možné, že se setkáte s různými typy zásuvek. Záleží na konkrétním místě. Buď zde můžete vidět zásuvku typu C nebo F. Ovšem je zde ještě jeden typ, který není až tak běžný. A to typ zásuvky L. Mají tři kolíky v jedné řadě. Mohou být dokonce ve dvou provedeních.



Zásuvka typu K

Dánsko je rozhodně krásná země, která stojí za návštěvu. Ovšem i zde se můžete setkat s jinými zásuvkami, než jsme zvyklí u nás. Jedná se o zásuvku typu K. Zde můžete vidět trojici kolíků. Dva z nich kulaté a jeden půlkulatý. Tyto zásuvky jsou kompatibilní se zásuvkami typu C.



Zásuvka typu G

Známým typem je také zásuvka typu G. Tu můžeme vidět ve Velké Británii, pro kterou je snad již typická. Má obdélníkový průřez a tři kolíky. Slyšet o ní můžeme i v souvislosti s tzv. British standardem BS 1363. Velká Británie však není jedinou zemí, kde se tyto zásuvky používají. Najdeme je také na Seychelách, Maledivách a dalších oblíbených destinacích. 



Zásuvka typu A a B

Pokud se chystáte do Japonska nebo USA, měli byste být obezřetní. Zde je totiž elektrická síť postavena úplně jinak než v Evropských zemích. Běžné napětí v USA je totiž ne 230 V, jak jsme zvyklí u nás, ale 110 až 120 V. Pokud tedy nejsou vaše přístroje upraveny pro tento typ napětí, máte problém. U většiny přístrojů jako jsou nabíječky či třeba notebooky nebývá problém. Ovšem u těch dalších je třeba si zjistit, jak to vlastně s nimi je.



V některých zemích, jako je například Thajsko, které bývá také oblíbenou dovolenkovou destinací, se setkáme s různými typy zásuvek. Proto je vždy potřeba se předem informovat, které právě ve vašem ubytování najdete. 

Podle toho, kam vaše cesty povedou, je potřeba si pořídit vhodný adaptér. Mnohdy však některé nejsou v běžných obchodech k sehnání. Proto se informujte o zásuvkách s dostatečným předstihem, abyste je měli sehnané a připravené včas.

Autor článku:

Vojtěch
Vojtěch Hlavní nákupčí

Vojtěch jakožto hlavní nákupčí fandí designu a neotřelým barevným kombinacím. Kromě toho zná také veškeré technické úskalí svítidel, včetně jejich správné instalace. Pravidelně se proto s vámi o tyto informace dělí formou článků v poradně. Zapojit LED pásek nebo ventilátor už bude hračka.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i