Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jaký vybrat LED reflektor?

Exteriér
Odpověděl:
MonikaMonika

Odpověď:

Pro osvětlení velkých prostor, soch, bilboardů a dalších jiných objektů, ale také při práci na zahradě nebo v dílně. Pro všechny tyto aktivity je nejlepším typem svítidla reflektor. Kvůli úspoře energie je ten klasický halogenový postupně nahrazován modernějším s LED diodami. Poradíme, jaké jsou nyní na trhu typy LED reflektorů a jaké jsou jejich výhody.

Nejdůležitější je svítivost a účel využití

Ještě než začnete prohlížet nabídku LED reflektorů (někdy označované jako LED halogeny) v e-shopech nebo kamenných obchodech, doporučujeme si ujasnit několik hledisek, které vám výběr usnadní a také zkrátí dobu nákupu. Nejdůležitější je vědět, pro jakou činnost reflektorové svítidlo využijete a s tím souvisí, jak musí být výkonné, tedy jaká bude jeho svítivost.

Dnes jsou v nabídce LED reflektory od 10 do 100 W. Nezapomeňte však, že spotřebují o 50 až 80 % méně elektřiny než halogenové, takže bez problémů 100W LED reflektor nahradí 500W halogenový. Navíc ty dražší modely mají životnost až 50 000 hodin. Napětí bývá nejčastěji 230 V, ale jsou k dispozici i nízkonapětové 12–24V. Ohledně teploty barvy doporučujeme denní bílou (více jak 5 000 kelvinů), která podporuje soustředěnost a méně se při ní unaví oči.


Druhy LED reflektorů

Kromě svítivosti se LED reflektory odlišují samozřejmě vzhledem, což určuje i jejich využití. Níže popisujeme nejčastější typy.

1. LED halogeny

Vzhledově jsou velmi podobné klasickým halogenovým reflektorům. Bývají především v černé a stříbrné barvě a v široké škále výkonnosti, například pro osvětlení zahradní dekorace postačí výkon 10 W. 

2. Stojanové 

Oproti LED halogenům mají stojan, díky kterému se třeba pohodlně zapíchnou do země. 

3. Slim 

Jedná se o typy, které mají menší hloubku (zabírají méně prostoru), snadno se tedy umísťují na fasádu, pod okap, ...

4. Přenosné 

Ideální pro činnosti, při nichž se mění místo – například při stavbě domu, opravě auta, ... Jsou vybaveny držadlem a stabilním stojánkem.


Praktické je doplnění o senzor

Uvedené druhy mohou být ještě doplněny o senzor/PIR čidlo, což znamená, že se například v případě pohybu automaticky rozsvítí a po stanoveném čase, který lze navolit, zase automaticky zhasnou.
Nejmodernější variantou je pak solární LED reflektor, který ke svému provozu nepotřebuje vůbec žádnou elektrickou energii. Ideální řešení do míst, kam není přivedena elektřina.


Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Další dotazy z kategorie

Jaké vybrat osvětlení do garáže? Garáž a sklep
Jaká vybrat nájezdová svítidla? Exteriér
Jaké vybrat osvětlení pergoly? Exteriér
Jaký LED pásek do kuchyně? Kuchyňské osvětlení
Jaké jsou bezpečnostní zóny v koupelně? Koupelnová svítidla
Jak zapojit LED pásky? Aktuality a oznámení
Co je to světelný tok a intenzita osvětlení? Světelné zdroje
Kolik ušetříte s LED žárovkami? Mohlo by vás zajímat

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i