Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak zapojit světlo a vypínač?

Aktuality a oznámení

Vojtěch

Možná jste pod stromečkem našli nové svítidlo, možná jste se rozhodli pořídit si je sami. Ať už tak či tak, nyní je nejdůležitější ho mít ho správně zapojené.

Jak zapojit světlo?

Pokud jste majiteli nového svítidla, například lustru, nástěnného či stropního svítidla či nějaké té bodovky, budete si jistě otázku, jak zapojit svítidlo, klást zcela určitě. Další otázkou jistě bude, zda si s tím poradíte sami, či pro jistotu zavolat elektrikáře. Někteří z vás možná ví, jak zapojit světlo s vypínačem, někteří spíše tápou. V první řadě záleží na tom, jakým způsobem potřebujete svítidlo zapojit. Zda klasicky, na fáze či mnohými dalšími způsoby. Avšak i když si myslíte, že vše zvládnete sami, tuto variantu opravdu nedoporučujeme. K zapojení svítidla je vždy nutné si zavolat certifikovaného elektrikáře, který celý úkon spolehlivě provede a vy tak budete mít jistotu, že vše je bezpečně zapojeno.


Co takové zapojení obnáší?

Pouze pro informaci vám zde nyní uvedeme, jak zapojit světlo a vypínač, abyste měli alespoň malé povědomí, co pro elektrikáře takové zapojení znamená. I když vám však nemusí zapojení svítidla připadat až tak složité, raději se do něj skutečně sami nepouštějte. I zde může dojít ke komplikacím, se kterými byste si již nemuseli vědět rady.  
  • Svítidla se vždy musí používat tam, kam jsou určena. Tím máme na mysli správně rozlišit a vybrat svítidla interiérová či venkovní.
  • Svítidla se nesmí umísťovat do blízkosti hořlavých materiálů.
  • Zapojení svítidel musí vždy probíhat až po vypnutí pojistek, kdy nejsou pod proudem.
  • Vždy je nutné, aby vše probíhalo bezpečně, aby nedošlo k úrazu.
Jestliže máte starší elektrické rozvody, může se stát, že vám budou ze zdi koukat pouze dva dráty a mnohdy nemusí být ani barevně označeny. Jestliže je tomu tak, je nutné si zkoušečkou nejprve vyzkoušet, který z nich je fázový a který nulový.
  • černý nebo hnědý je vodič fázový
  • modrý je vodič nulový
  • žlutozelený je vodič ochranný zemnící




Jakmile je již jasno, který vodič je který, stačí jen zapojit kabely dle barev do svítidla.
  

Svítidlo již máte zapojené a nyní tedy pouze informativně jak zapojit vypínač.
Stejně tak, jako u zapojování samotného svítidla, je i zde nezbytné vše provádět při vypnutých pojistkách. Ve vypínači bývají zpravidla tři kabely – černý nebo hnědý, modrý a žlutozelený. Základním vodičem je vodič černý, který znamená fázi a měl by být spínaný právě tím daným spínačem, na který se zapojuje. Další je nutné zapojit také kabel modrý, který patří na nulovací můstek daného vypínače. Poslední je zelenožlutý, který je ochranný. Jakmile je zapojeno, zapnou se znovu pojistky a vše se může vyzkoušet. Jakmile je zapojeno a šroubovákem jste utáhli všechny šroubky (pozor na skřípnutí izolace pod šroubky), zapnou se znovu pojistky a vše se může vyzkoušet.



Veškeré tyto úkony však znamenají pracovat v prostředí elektrického napětí. Znovu bychom vás tedy rádi upozornili, že i když nevypadá zapojení složitě, raději se do něj sami nepouštějte. Vše přenechte odborníkovi, tedy certifikovanému elektrikáři a můžete si být jisti, že bude vše bezpečné pro vás a celou vaši rodinu.

Autor článku:

Vojtěch
Vojtěch Hlavní nákupčí

Vojtěch jakožto hlavní nákupčí fandí designu a neotřelým barevným kombinacím. Kromě toho zná také veškeré technické úskalí svítidel, včetně jejich správné instalace. Pravidelně se proto s vámi o tyto informace dělí formou článků v poradně. Zapojit LED pásek nebo ventilátor už bude hračka.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i