Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Šetřete s LED osvětlením energií i náklady

Aktuality a oznámení

Lucie

LED osvětlení je spojeno s vyšší pořizovací cenou, ale také hned několika cestami, jak ušetřit energií i financemi.

LED osvětlení se oproti tomu klasickému vyznačuje úsporou energie, která vychází z jeho nižší spotřeby i delší životnosti. Volbou vhodného LED osvětlení ovšem šetření energií může být ještě výraznější.

Největší výhody LED osvětlení

Pokud budeme mluvit o největších plusech LED osvětlení, nemůžeme začít ničím jiným než nízkou spotřebou. Ve srovnání s klasickou wolframovou žárovkou úspora dosahuje až 80 %. Na LED technologii zdaleka nestačí ani halogenová žárovka, která je až trojnásobně nákladnější.


Kromě úspory energií jeho výhoda oproti zmíněným dvěma typům spočívá i v životnosti, která je násobně překonává a dosahuje až 25 000 hodin svícení. Vysvětlením je LED technologie. V žárovce typu LED nedochází ke žhavení světla. To vzniká průchodem elektronů dvěma polovodičovými materiály, což významně přispívá k technologické úspoře a podporuje delší životnost tohoto zdroje osvětlení.


V konečném důsledku se díky nízké spotřebě a delší životnosti LED osvětlení vyplatí i finančně, oba benefity totiž postupem času kompenzují jeho vyšší pořizovací náklady.


Jak ušetřit ještě víc – senzorové a chytré LED osvětlení

LED osvětlení může ušetřit ještě více energie a finančních prostředků pořízením vhodného typu.


Takovým příkladem je například senzorové LED osvětlení. To sice zpravidla disponuje stejným příkonem, jako to bez senzoru (tudíž má i obdobnou spotřebu energie), jeho obrovská výhoda ovšem spočívá v tom, že se vyhneme situacím, ve kterých bychom světlo zapomněli vypnout. Nebude tak svítit zbytečně – a v takovém případě energiemi skutečně šetříme.


Další výhodou svítidla se senzorem je pohodlí jeho uživatele. Senzor světlo při zaznamenání pohybu sepne. Na určitou dobu se svítidlo rozsvítí a poté, co si všimne, že daná osoba z dosahu zdroje odešla, se opět vypne. Není tedy nutné hledat tlačítko vypínače, což se zvláště v temné noci nebo s taškami v rukou hodí.  


K dalším úsporným variantám, které vám pomohou s šetřením energie, patří chytré žárovky. To proto, že budou při správném nastavení myslet i za vás. Kromě toho, že si světla odebírají díky možnosti ztlumení a regulace intenzity světla méně energie, spočívají jejich výhody zvláště v automatizaci. Díky intuitivnímu chytrému osvětlení se vám tak nikdy nestane například to, že byste zapomněli při odchodu z domu vypnout světla, ta se dokáží vypnout sama.  

Ještě o krok dál – žárovky ultra efficient

Pokud se ohlížíte po nejnovějších trendech, které v technologii i úspoře energií dosud ušly největší cestu, pak se můžete rozhodnout pro osvětlení typu ultra efficient. Ty využívají nových technologií pro snížení uhlíkové stopy, omezení materiálového odpadu a snížení spotřeby energie. Ta je oproti jiným LED žárovkám pouze třetinová. Vyznačuje se ovšem také delší životností.


Proč je ultra efficient o krok dál?

  • Je technologicky nejvyspělejší
  • Vykazuje téměř třetinový příkon a šetří 60 % energie oproti běžné LED žárovce
  • Díky nižší spotřebě energie uspoří také vaše finance
  • Průměrná životnost dosahuje až 50 000 hodin (více než trojnásobek oproti běžné LED žárovce)
  • Je tak šetrná k životnímu prostředí


Na co myslet při výběru LED osvětlení

Při výběru správného LED osvětlení rozhodně nezapomínejte na vámi vyžadovanou funkčnost a umístění v domácnosti. Měli bychom vědět, jestli si plánujeme pořídit svítidlo do interiéru nebo exteriéru. Zvláště exteriéry nesou svá specifika: důležitou roli hraje především hodnota IP krytí, tedy ochrana proti vnějším vlivům (zvláště rozmarům počasí). Stejně tak ovšem vyšší hodnotu IP krytí mohou vyžadovat i zdroje uvnitř. To se týká například osvětlení koupelen, tedy světel nacházejících se v blízkosti vody. U všech typů svítidel i žárovek je rovněž velmi důležitým atributem svítivost (intenzita) a barva světla (chromatičnost), které zásadně určují atmosféru v jeho okolí. V neposlední řadě je potřeba zmínit důležitost designu a celkového zasazení osvětlení do prostředí domácnosti.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i