Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Na co si dát pozor při pořizování stolní lampy?

Aktuality a oznámení

Lucie

Stolní lampa je velmi důležitým osvětlením v mnoha místnostech. Každé místo si však žádá jinou. Podle čeho se řídit při jejím výběru?

Stolní lampy jsou velmi oblíbeným a důležitým typem svítidel. Jsou rozměrově nenáročné, tedy hodí se do každého koutu, kde potřebujete alespoň trochu světla. Navíc je jejich velkou výhodou nenáročnost připojení. Stačí zapojit kabel do elektřiny či vložit baterie a můžete svítit. A v neposlední řadě se mohou stát také skvělým designovým doplňkem. Při jejich výběru je však potřeba si zodpovědět pár otázek.


Jaký tvar je ten nejlepší?

Jedna z věcí, která by vás měla při výběru zajímat, je to, jaký by vaše požadovaná lampa měla mít tvar neboli jaký typ lampy potřebujete. Vše záleží hlavně na tom, kam si přejete lampu umístit. Mezi základní typy jich můžeme zařadit hned několik. 

  • Stolní lampy se stínidlem: Takovýto typ lampy rovnoměrně a decentně propouští světlo po místnosti. Díky tomu vás světlo příliš neoslňuje a svítí přesně tak, jak zrovna potřebujete. Lze ji použít snad všude. Do obývacího pokoje na poličku, na stůl a na spoustu dalších míst. 
  • Lampa na psací stůl: Při výběru lampy k psacímu či pracovnímu stolu je potřeba brát ohled na to, že u nich budete provádět někdy i delší dobu činnosti jako je psaní, čtení, děti budou psát různé úkoly a další. Proto je potřeba zvolit vhodnou lampu, aby nedocházelo k únavě a nebolely oči. Dobré je si pořídit takovou, která má ohebné rameno a hlavu. To znamená, že si světlo natočíte tam, kam je potřeba. Skvělou variantou k psacímu stolu je také ta se stmívačem.
  • Lampa s klipem: Pokud potřebujete lampičku na místo, kde již není prostor ani na menší stolní lampu nebo není na její umístění plocha k položení, lze sáhnout po lampě s klipem. U té stačí lampu připnout a samozřejmě zapojit kabel do elektřiny a je to. S tlumeným světlem vám může přijít vhod u dětské postýlky, kde často potřebujete i několikrát za noc posvítit.
  • Zapomenout nemůžeme samozřejmě ani na typ dekoračních lamp. Ty kromě toho, že mají za úkol svítit, jsou také dekoračním prvkem. Ať už tedy máte vybavení v jakémkoliv stylu či ať máte jakkoliv velké prostory, najdete u nás vhodnou lampu, která dodá vašim místnostem perfektní tečku.


Jakou funkci bude lampa plnit?

  • Osvícení určitého místa: Lampu můžete použít jako dekorační prvek, ale také k osvětlení určité části místnosti. To znamená třeba ke křeslu či pohovce ke čtení nebo třeba pletení. Dobré je zde používat směrový typ lampy, který si natočíte, kam je třeba. 
  • Hlavní funkce dekorativní: Lampu můžete použít pouze jako dekorační prvek. To znamená, že u ní je dobré použít pouze tlumené světlo.
  • Noční lampička: Na nočním stolku je potřeba mít správnou lampičku, abyste si mohli číst či si ji rozsvítit, když potřebujete v noci někam cestovat. Noční lampička vám dobře posvítí, ale zároveň nevzbudí váš protějšek.
  • Lampička pro práci: Jak jsme již zmínili, k práci je potřeba mít vhodné svítidlo. Vhodně zvolená stolní či pracovní lampa zabrání únavě očí a bolesti hlavy.


Něco navíc

U stolních lamp můžete stejně jako u svítidel centrálních sáhnout po klasice nebo si vybrat takovou, která vám ulehčí život díky svým dalším funkcím. 

  • Stmívatelnost: Pokud byste si rádi sami zvolili intenzitu světla podle toho, jak se vám právě hodí, stačí si pořídit lampu stmívatelnou, se kterou máte vystaráno.
  • Nabíjení: Pokud potřebujete lampu na místo, kde nemáte v blízkosti elektřinu k jejímu zapojení, jsou tady lampy na baterie, které se nejčastěji po vybití dobijí přes USB. Můžete si je tedy libovolně přenášet, kam je libo.
  • Inteligentní svícení: Příznivci chytré domácnosti jistě ocení také chytré lampy. Ty lze ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu či ovladače a lze si na nich navolit či nastavit téměř vše. Zapnutí, vypnutí, barvu či intenzitu světla a mnohé další.
  • Nabíjecí stanice: Mnohým z vás se bude zcela jistě hodit lampa, která vám na stole poslouží i jako dobíjecí stanice pro váš telefon. Nebudete tak muset s telefonem neustále vymýšlet u které zásuvky jej dobijete a budete ho mít hned po ruce.


Styl vybavení

Podle toho, jakým váš dům či byt disponuje vybavením, je potřeba si vybrat také svítidla. Vše by mělo hezky ladit. Stejně tak jako u dalších typů svítidel, tak i u lampiček si můžete vybrat z mnoha stylů. Jmenovat jich můžeme hned několik. Vintage styl je velmi podobný retro stylu, avšak v moderním pojetí. Skvěle se hodí nejen do domácnosti, ale také do různých stylových hotelů či restaurací. Rustikální styl pak nadchne svojí venkovskou atmosférou. Pro ty, kdo mají moderně vybavenou domácnost se budou hodit také moderní lampy. Mají velmi moderní a zajímavý design, tudíž udělají radost každému, kdo má rád vše novodobé. Industriální lampy vás pak překvapí svým netradičním vzhledem. Takovýto typ lamp se pak mohou hodit téměř ke každému typu nábytku, který doma máte. Jednoduché linie a chladnější odstíny jsou pak typické pro skandinávský typ lamp. Stylů je však mnohem více. Například takové křišťálové lampy či lampy vitrážové jsou opravdovým skvostem.

 

Nezapomeňte na materiál

Velmi důležitý je při výběru lampy také materiál, ze kterého je lampa zhotovena. V podstatě můžeme vidět na lampičkách několik základních materiálů. Velmi zajímavé a oblíbené je dřevo. Tento přírodní materiál se používá u spousty typů lamp. Od těch skandinávských až po moderní. Přírodní materiál dodá lampě velmi nevšední vzhled. Dalším a snad jedním ze základních materiálů u svítidel je sklo. Průhledné či matné. Vždy bude vypadat příjemně. Beton je nevšední materiál, který může působit drsnějším dojmem. Avšak svítidla s tímto materiálem jsou velmi nadčasová a působí příjemně. Zapomenout bychom neměli ani na textil. Díky němu světlo z lampy neoslňuje a svítí příjemnou intenzitou. Velmi často používaným materiálem je také plast. Ten najdete nejčastěji u různých klasicky laděných svítidel.


Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i