Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Působení přímého a nepřímého osvětlení

Aktuality a oznámení

Lucie

Každá domácnost potřebuje vhodné osvětlení. K některým účelům přímé, k některým nepřímé. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?

Do každého domu či bytu si každý pořizuje různá svítidla. To, jak světlo bude svítit, je jeden z velmi důležitých aspektů při výběru. Rozlišujeme totiž dva způsoby osvětlení. Přímé a nepřímé. Ale co to vlastně v praxi znamená? 

Přímé osvětlení

Když uslyšíte přímé osvětlení, nejspíše si jako první vybavíte ostřejší, jasné světlo. Jedná se v podstatě o taková svítidla, která jsou nasměrována do místnosti nebo na určitý předmět. Z toho vyplývá, že svítí přímo. Tuto formu osvětlení můžeme použít k různým účelům. Přímé osvětlení se používá například jako základní čili hlavní světlo nebo také tam, kde byste rádi osvětlili určitou část pokoje nebo zvýraznili určitý předmět.

 

Nepřímé osvětlení

Oproti tomu přímému je u nepřímého osvětlení rozdíl. Jde o světlo, které se odrazí od stropu či zdi a tímto způsobem svítí rovnoměrně po celé místnosti. U nepřímého osvětlení se nejčastěji používá teplá bílá barva, která zaručí příjemnou atmosféru a nebude oslňovat.


Na co myslet při výběru

U přímého světla je potřeba myslet vždy na to, aby nedocházelo k oslnění a nesvítilo vám přímo do očí. Směr jeho světla by pak měl být upraven tak, aby se neodráželo od různých reflexních povrchů. Tím může být například televizní či počítačová obrazovka. 

Únavu očí by mohlo způsobit i světlo nepřímé. A to v případě, že by bylo tím jediným v místnosti. V praxí to znamená, že vhodné a správné osvětlení celé místnosti zajistíte nejlépe správnou kombinací přímého a nepřímého osvětlení. 

 

Jak se vytváří nepřímé osvětlení

Nepřímé osvětlení vám skvěle vytvoří například stropní či nástěnné svítidlo. U nástěnných svítidel vám nepřímé osvětlení vytvoří takové typy, které vyzařují světlo směrem nahoru či do zdi. Nepřímé světlo vytvoříte také dalšími svítidly s menšími stínítky či rozměrnějšími stínidly. K tomuto účelu se také perfektně hodí LED pásky umístěné ze spodní strany nábytku.

 

Příklady použití přímého a nepřímého osvětlení

K přímému osvětlení se skvěle hodí hned několik typů svítidel. Ke zvýraznění různých oblastí či předmětů lze použít různá bodová svítidla, která si můžete přímo nasměrovat, kam je třeba. Podle toho, co konkrétně potřebujete osvětlit si můžete vybrat menší nástěnné bodovky či přímo bodová stropní světla. Přímé světlo vám zajistí také stojací lampa, ta stolní potom poslouží jako přímé světlo na pracovním stole. 

K nepřímému osvětlení se hodí rovněž různé druhy svítidel. Ovšem je nutné zde vždy myslet na to, že samotný zdroj světla má být skrytý. Aby světlo nesvítilo přímo, ale za pomocí odrazu. Hodí se prakticky všude tam, kde odpočíváte. Budou tvořit pouze tlumené světlo, tudíž vás z něj nebudou bolet při odpočinku oči a budete moci příjemně relaxovat. Skvělé jsou různé LED pásky, které můžete umístit na různé hrany skříní, ale také na schodiště či chodby. Do ložnice či obývacího pokoje lze využít různá svítidla se stínidly.



Jak jsme již zmínili, aby byl splněn účel přímého i nepřímého svícení, je potřeba oba tyto typy dobře nakombinovat. Jedině to zaručí, že vás nebudou bolet oči ani při práci ani při odpočinku a vy tak ke každé činnosti dostanete přesně takové světlo, které potřebujete. 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i