Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Skandinávský styl, zdroj nekonečné inspirace

Osvětlení interiéru

Lucie

Inspirujte se zeměmi evropského severu při zkrášlování vaší domácnosti i výběru osvětlení v každém jejím koutu.

Když se řekne Skandinávie, vybavíme si nejspíš zimu, neméně mrazivé severské detektivky plné napětí, úspěšné hokejové výběry nebo překrásné scenérie polární záře. Skandinávie je ale také nesporným inovátorem a hybatelem na poli designu. Tak výrazným, že dala název celému stylu, příhodně a jednoduše pojmenovaného skandinávský. Vybavit domácnost podle jeho charakteristik je cestou k moderním vzdušným místnostem, které na vás zároveň dýchnou pohodou a elegancí. V dalších odstavcích vám přiblížíme, čím se skandinávský styl vyznačuje a jak vám jej naše svítidla mohou pomoci dotvořit.  


Jak rozpoznám skandinávský styl? 

Malou ochutnávku a vhled do toho, jaké atributy skandinávský styl obsahuje, jsme vám podali už v prvním odstavci. Kromě výčtu adjektiv se ale můžeme vrátit i v čase. Kořeny skandinávského stylu totiž sahají do daleké minulosti. Čas jej vybrousil do podoby vysoce promyšleného a zároveň minimalistického pojetí. Pokud se neradi obklopujete spoustou věcí a spíše saháte po kvalitě a sofistikovaném uspořádání s moderními parametry, je pro váš domov tou nejlepší volbou. 

Prvky severského stylu v domácnosti 

1)    Vezmeme to pěkně od podlahy. Světlé tóny dřeva dominují skandinávským domácnostem. Nejčastěji se jedná o dřevo dubové. Většinou sehrávají roli nejvýraznějšího prvku. 

2)    Minimalistický nábytek. Méně je více. A v jednoduchosti je krása. Obojí klišé, ale přitom zároveň příznačné základní prvky skandinávského nábytku a jeho uspořádání.

3)    Jemné linie a povrchy. Neočekávejte od skandinávského stylu výrazné designové výstřelky. To se vztahuje i na tvary a materiály všech produktů. Prim hraje dřevo a čisté linie. 

4)    Žádné divoké barvy. Tlumené barvy (bílá, šedá, krémová, béžová) nejsou rovnítkem nudných místností, ale naopak zdůrazňují jejich prostornost. 

5)    Smysluplné doplňky. Absence kýče, důraz na funkčnost. Doplňky severského stylu většinou mají kromě minimalistického vzhledu i svůj smysl, který objasňuje, proč se v domácnosti nacházejí. Typickými doplňky jsou například zrcadla, textilie (deky, polštáře, přehozy) nebo závěsné rámy na obrazy a fotografie. 

6)    Přirozené světlo. Velká francouzská nebo klasická okna, častá absence záclon. Tak, aby se okny dovnitř pokoje dostal dostatek slunečního záření. Na tento prvek navazuje i design svítidel nebo žárovek, které ze skandinávského stylu vycházejí. A o tom se v dalších větách rozepíšeme více. 

Svítidla ve (skandinávském) stylu

Každý kout vaší domácnosti je místem, které můžete proměnit v reinkarnaci krásného domu stojícího na předměstí Osla nebo Stockholmu. Pojďme spolu jednotlivé pokoje navštívit. A nevynecháme ani cestu do venkovních zákoutí. 

Obývací pokoj 

Začínáme tam, kde většina z nás kromě ložnice tráví nejvíce času. A začneme odshora. Stropní svítidla jsou perfektním nástrojem pro vytváření skandinávského duchu domova. Přírodní barvy stínidla závěsného lustru můžete umně ladit především s dřevěnými částmi nábytku. Vzhledem k tomu, že severský styl zahrnuje jak celodřevěný nábytek, tak kombinaci dřeva s jinými materiály (zejména kovem), cesta to nebude složitá. Přírodní barva je zároveň dokonale kontrastní k dalšímu významnému znaku skandinávského stylu – černé barvě. Světlo, které vyzařuje, má navíc ambice se po setmění stát nejvýraznějším prvkem celého prostoru. 

Příklad: Lustr na lanku AXEL nebo lustr na lanku CEED


Ložnice 

Kromě stropních svítidel jsou nejprůraznějším nositelem severského stylu v obytných místnostech zvláště lampy. A ne pouze tím designovým. Lampa je především prostředkem k vytvoření útulného bydlení, na který obyvatelé skandinávských zemích kladou velký důraz. Nekonečné noci a pochmurné počasí za okny, které trvá dlouhé dny a týdny, vyžadují pomocníky. Pokud není k dispozici přírodní světlo z ohně v podobě krbu, lampa jej umí skvěle zastoupit. Neplatí to samozřejmě jen o vzdáleném severu, také v našich zeměpisných šířkách se setkáváme s dny, kdy je zkrátka nejlepší volbou lehnout si na postel s příjemnou knížkou a rozsvítit si k tomu lampičku. 

Příklad: Stojací lampa GALAXY nebo závěsné svítidlo OLVERO


Venkovní prostory

Skandinávský styl je stylem otevřeným a to nejlepší si bere i ze stylů jiných. A to především z dalších evropských zemí. Venkovní osvětlení ve stylu girlandy má své kořeny už v dobách antického Řecka a Říma. Staří Římané a Řekové k ozdobným girlandovým řetězům nejprve používali přírodní motivy a skládali je z květin nebo ovoce. Celá staletí se poté čekalo na Edisona a jeho žárovku, aby mohly vzniknout světelné řetězy (girlandy) v podobě, jak je známe dnes. Ty ve skandinávském stylu navazují na své charakteristiky – přirozené hřejivé světlo a kontrastní tmavý řetěz. S venkovním řetězem proměníte i všední večeři uprostřed týdne v romantický zážitek. 

Příklad: Venkovní dekorační řetěz GIRLANDA nebo nástěnné svítidlo SIGMA MINI



Ať už se rozhodnete skandinávský styl promítnout do celého domova nebo si z něj „pouze“ osvojíte některé jeho prvky, chybu neuděláte.

Tak tedy: "Lycka till!"


Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i