Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Solární panely – možnosti jejich umístění

Aktuality a oznámení

Lucie

Umístění solárních panelů má důležitý vliv na jejich výkon. Existuje nicméně spousta variant, kam fotovoltaiku nainstalovat.

V našich nedávných článcích o solárních panelech jsme se podívali na základní informace o tématu, v tom následujícím jsme si vysvětlili rozdíly mezi monokrystalickým a polykrystalickým typem. Dnes se podíváme na další zásadní otázky týkající se solárních panelů, a tím jsou možnosti jejich umístění na rodinných nebo bytových domech, případně v jejich blízkosti.

Střecha 

Nejběžnějším a zároveň velmi funkčním řešením je zasazení solárních panelů na střechu. U takové instalace hrají, pro co nejvyšší výkon, úlohu dva důležité parametry: orientace panelů do světových stran (nejlepší řešením pro nejvyšší účinnost je směřování na jih) a sklon střechy.


Obecně platí, že panel by měl být vystaven co nejkolměji slunečnímu záření. Ideální možností je střecha orientovaná na jih, a to se sklonem mezi 25 až 38 stupni. Ztráty ve výkonu jsou přesto minimální ve sklonu ve výši až kolem 60 stupňů. Alternativou k jižní straně je orientace fotovoltaiky na jihovýchod nebo jihozápad. Nicméně u těchto variant je potřeba oproti té jižní počítat se ztrátou výkonu, která se pohybuje zhruba mezi 5 až 10 procenty. V případě, že byste se rozhodli instalovat panely západním nebo východním směrem, ztráta v jejich potenciálním výkonu se bude oproti těm na orientovaným na jih pohybovat až kolem 20 %. Zmírnit tento úbytek je možné naddimenzováním výkonu elektrárny, umístěním panelů na západní i východní stranu zároveň, případně jejich přizvednutím směrem na jih. Při výběru orientace na světové strany se vyhněte té severní, a to ve všech jejích podobách (sever, severozápad, severovýchod).  


Instalace fotovoltaických panelů se u šikmých (sedlových) a plochých druhů střech liší. U šikmých střech mohou být zasazeny jak na střešní krytinu, tak místo ní. U těch plochých se vyvarujte vodorovné instalaci – v takových případech může dojít až k 10 % ztrátě výkonu. Řešením je použití nosné konstrukce, na kterou můžete panely zasadit v požadovaném sklonu i směru. K přizvednutí, a tedy k použití nosné konstrukce, by mělo dojít v každém případě, pokud je sklon střechy menší než 15 stupňů.


Pokud je vaše střecha opravdu atypická, případně její nosnost neumožňuje instalaci solárních panelů, nezoufejte. Alternativy existují, jak si ukážeme níže.

Garáže a balkóny

Další z variant je umístění solárních panelů na garáže. V takovém případě  je ovšem třeba se zamyslet nad estetickou stránkou. Alternativou vhodnou zvláště pro panelové byty je pak umístění fotovoltaiky na balkon. Může mít kupříkladu podobu markýzy, která v létě příjemně zastíní vnitřní prostory bytu. Přitom v zimě, kdy je slunce níž, nebrání průniku slunečního záření dovnitř domácnosti.  


Pozemky

Často využívaným způsobem je rovněž umístění solárních panelů na pozemek. Jejich velká výhoda spočívá v možnosti nasměrování na tu nejvhodnější světovou stranu (jih), čímž dosáhnete maximalizace výkonu. Počítat nicméně musíte s tím, že bude nutné elektrickou energii rozvést k cílovému místu (domu). Na zpevněných plochách je možné panely umístit těsně nad terén, u těch zatravněných je nezbytné použít nosnou konstrukci. To proto, aby vzrůstající vegetace solární panely nezastínila – a tím nezpůsobila ztráty na výkonu.

Další možnosti

Pokud jste dosud v žádné z variant nenašli tu vhodnou pro vás, nevadí. Existují i další varianty v umístění solárních panelů. A je jich celá řada. Zamyslet se můžete nad využitím dalších stavebních objektů v blízkosti domu (stodola, garáž, pergola, kůlna). V takovém případě elektrickou energii do svého domu můžete rozvést. A existují i ještě méně obvyklé, přesto funkční alternativy. Mezi ty můžeme zařadit umístění panelů na ploty nebo altány.

Tip na závěr: Myslete na to, aby slunečnímu záření v cestě k vašim solárním panelům nic nepřekáželo. Zajistěte, aby průchodu paprsků nebránily větve, vikýře, hromosvody, komíny ani další předměty.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i