Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Bezpečnost na prvním místě

Aktuality a oznámení

Lucie

Pořizujete si nové svítidlo domů či do zahrady? Dbejte především na správný výběr, aby byla svítidla nejen praktická a estetická, ale na místech, kde budou umístěna, i bezpečná.

Bezpečně osvětlená domácnost

Důvodů pro pořízení nového svítidla může být mnoho. Třeba jste se rozhodli, že si po letech uděláte radost novým lustrem. Možná však teprve domácnost zařizujete a budete jich potřebovat hned několik. Svítidla nesmí v žádné místnosti chybět. Ovšem na některých místech je potřeba se ohlížet nejen na design, ale především na bezpečnost.
 
U lustru do obývacího pokoje či ložnice není až tak, co se bezpečnosti týče, nad čím dumat. Ovšem pokud chcete mít jistotu bezpečí například v dětském pokoji, kde je to skutečně potřeba, je nutné být při výběru o něco obezřetnější. Jestliže máte dítě předškoláčka nebo ve školním věku, ty již bývají rozumnější a nejsou, co se okolních předmětů týče, tolik všetečné. Ovšem takové batole či dítě zhruba do tří let si potřebuje osahat vše, na co přijde. Ptáte se, co to má společného se svítidly? Odpovědí je mnoho. Dětský lustr můžete vybrat v klidu duše takový, jaký se vám líbí. Ovšem třeba u lampičky byste měli být opatrní. Jestliže bude umístěná někde, kam dítě nedosáhne za žádných okolností, neměl by být velký problém. Pokud však chcete postavit lampičku na malý stoleček či blízko dětské postýlky, buďte opatrnější. Nejlepší je krom hlavního svítidla pořídit například různé dětské lampičky, kde není otevřený prostor na žárovku, tudíž se vaše dítě při kontaktu se svítidlem nepopálí či nehrozí, že by se dostalo do styku s elektrickým proudem. V pozdějším věku již tyhle věci nejspíše řešit nebudete, ovšem s těmi úplně nejmenšími je to potřeba.


null null

Dalším místem, kde byste měli vybírat také dle bezpečnosti, jsou prostory, kde mohou svítidla přicházet do styku s vodou či s vlhkým prostředím. Na mysli máme například koupelnu. Sem není vhodné každé svítidlo, které se vám namane. U koupelnových svítidel je potřeba mít vyšší IP krytí než u těch v dalších pokojích. Svítidlo s nízkým IP krytím by vám mohlo při styku s vlhkem zkratovat. Proto vybírejte nejlépe přímo koupelnová svítidla, u kterých se s tímto vlhkým prostředím již počítá.


null null

Aby vaše domácnost byla bezpečná a komfortní se vším všudy, můžete si pořídit na přechody po tmě také některou noční lampičku do zásuvky. Ta se vám rozsvítí, jakmile zaznamená pohyb a po několika vteřinách se opět vypne. Kromě bezpečných svítidel, tak bude také bezpečná i cesta například na toaletu.

Garáže, sklepy a dílny

Sem budete svítidlo potřebovat jako sůl. Spousta pánů si neustále něco v dílně kutí. V těchto místech je však denního světla opravdu málo. Dobré a kvalitní svítidlo sem tedy bezpochyby patří. Tato místa jsou však také na bezpečnost náročnější. Rovněž sem budete potřebovat některé s vyšším IP krytím. Bývá zde často chladněji a také více nečistot a prachu. Do těchto míst jsou vhodná například různá průmyslová a technická svítidla. Ta se hodí jak do velkých skladů či hal, tak také do domácnosti právě do těchto míst.


null null

Výběr venkovních svítidel

Jestliže bydlíte v rodinném domku, budete mít nejspíše malou nebo větší zahrádku. U bytů bývá většinou terasa nebo alespoň balkon. Tahle všechna místa potřebují kvalitní osvětlení bezesporu také. Ta přicházejí do styku nejen s vlhkem a nečistotami, ale také přímo s vodou, silným slunečním zářením či s větrem. Venkovní svítidla by tedy měla mít ještě o něco vyšší IP krytí než ta do koupelny nebo do garáže. IP krytí musí být dost velké na to, aby všem těmto přírodním vlivům odolala. U všech našich venkovních svítidel se můžete spolehnout na to, že jsme na bezpečí mysleli a nemusíte se bát si vybrat přesně to, které se vám z této kategorie líbí.


null null
 
Důležitým faktorem pro výběr svítidel, hlavně u technického a profi osvětlení, je také stupeň mechanické odolnosti. Stupeň mechanické odolnosti je definován pomocí značky IK a určuje hodnotu mechanické energie, kterou je svítidlo schopné absorbovat bez jeho poškození. Čím vyšší je číselná hodnota parametru IK, tím vyšší je mechanická odolnost (existují hodnoty IK00 až IK10). V praxi se jedná o ochranu proti mechanickému poškození, například při pádu.
 
Z hlediska bezpečnosti by vás také mohla zajímat třída ochrany před úrazem elektrickým proudem. Každý elektrický spotřebič disponuje ochranou před úrazem elektrickým proudem. Třída ochrany je značena v hodnotách 0-3, kdy 0 nese základní ochranu před úrazem elektrickým proudem a v EU se nevyskytuje. Stupeň 1 označuje svítidla s přímým zapojením do sítě (př. stropní svítidla), stupeň 2 označuje připojení pomocí kabelu (př. lampy) a stupeň 3 svítidla napájená pomocí baterií (př. svítilny).
 
Velmi důležité je však pro bezpečnost vás a celého zapojení také jedna podstatná věc. Svítidla, která se pevně zapojují například do stropu či na stěnu, nikdy nezapojujte sami. Vždy si k těmto záležitostem, kdy můžete přijít do styku s elektrickým proudem, zavolejte odborníka, který tuto práci vykoná správně a bezpečně.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i