Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak zapojit ventilátor?

Aktuality a oznámení

Vojtěch

Dospěli jste k názoru, že se již v létě nechcete pařit v nevyvětrané místnosti nebo už vás nebaví věčně zapařená okna v koupelně a jediným řešením je ventilátor?

Možná jste i vy jedni z těch, kdo doma v létě trpí, protože se nadaří to úmorné horko z místnosti vyhnat. Okna jste sice otevřeli, ale zjistili jste, že je to snad ještě horší. Druhým důvodem, proč si ventilátor pořídit, může být také fakt, že máte v koupelně neustále zapařená okna a jakmile je teď v zimě otevřete, zima se vám okamžitě rozběhne po celém bytě. Do obyvatelných místností jako je obývací pokoj či ložnice však nejspíš budete potřebovat trochu odlišný ventilátor než do koupelny či na toaletu. 


Jaké ventilátory u nás najdete?

Jestliže tedy máte jasno a pro ventilátor jste se rozhodli, měli byste vědět alespoň pár základních informací, jaké máte možnosti.
 

Stropní ventilátory 

Pro vás, kdo již nechcete v létě trpět v úmorných vedrech v nevětratelné místnosti, přijde vám vhod stropní ventilátor, který svou funkci může plnit i v zimě. V létě vás ochladí, v zimě pak pomůže místnost ohřát díky zpětnému chodu, který vrátí teplý vzduch od stropu dolů. Pokud chcete zabít dvě mouchy jednou ranou, můžete si u nás vybrat také ventilátor přímo se světlem.

Jak zapojit stropní ventilátor?

Vybrali jste si stropní ventilátor, který se vám nejlépe hodí k ostatnímu vybavení svojí velikostí, barvou a tvarem. Nyní nastává otázka, jak zapojit ventilátor. Zapojení sice není nijak složité, ovšem stejně je to práce pro elektrikáře. Vás však i přesto zajímá, jak takové zapojení probíhá?
  1. Nejprve je samozřejmě nutné vypnout pojistky. Závěsný držák se připevní ke stropní rozvodové krabici – šroubky a podložky by měly být vždy součástí balení. Závěsný držák musí být v rovině, to je potřeba si pohlídat.
  2. Dále záleží na tom, zda se provádí montáž bez násady či s násadou. Každá z nich je nepatrně odlišná.
  3. Jakmile máte připevněn motor k rozetě, je ještě potřeba namontovat lopatky k motoru, a to opět za pomocí přiložených šroubů. Ty musí být dobře upevněny, aby nezpůsobily zbytečný hluk. V případě, že jste majiteli ventilátoru se světlem, namontuje se žárovka a připevní se krycím sklem.
  4. Posledním krokem je zapojení a urovnání kabelů, pevné přimontování rozety k závěsnému držáku. Vždy je nutné se přesvědčit, že jsou kabely správně zapojeny a všechny šrouby řádně utaženy. Po tomto posledním kroku se můžou pojistky zapnout a vše vyzkoušet.
Znovu však opakujeme, že tento postup je pouze orientační a opravdu vše přenechte elektrikáři, který si se vším hravě poradí.


Koupelnové ventilátory

 
Jestliže potřebujete odvětrat zápach po vaření z kuchyně či přebytečnou vlhkost z koupelny či toalety, uvítáte jistě nabídku klasických ventilátorů. Výběr ventilátoru závisí především na velikosti odvětrávané místnosti, aby docházelo ke správné cirkulaci vzduchu.

Jak zapojit koupelnový ventilátor?

Jakmile máte vybráno, nejspíš vás napadne otázka, jak zapojit koupelnový ventilátor. V první řadě je nutné vám sdělit, že tato práce, stejně tak jako zapojení svítidel a podobných záležitostí, kde se pracuje s elektřinou, není vhodná pro každého. Zapojení koupelnového ventilátoru by měl provádět certifikovaný elektrikář, který si jistě se zapojením bude vědět rady a se všemi případnými komplikacemi, které mohou nastat, si poradí.
  1. I tento odborník bude zcela jistě vše dělat při vypnutých pojistkách, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem.
  2. Dalším krokem bude vyříznutí otvoru na ventilátor, k čemuž je určitě zapotřebí speciální pila a vrtáky.
  3. Jakmile je otvor pro ventilátor hotov, je potřeba zavést napájecí kabel. Kabel ze stávajícího spínače světla se propojí do odtahového ventilátoru. Další zapojení pak záleží na tom, zda tento ventilátor obsahuje časovač, na což pak bude potřeba další kabel, či zda budete chtít mít oddělen spínač ventilátoru a světla, na to je pak potřeba tzv. 3-žilový kabel. Ani jedna věc by však elektrikáře neměla zaskočit.
  4. Dále se připojí kabely k ventilátoru. Schéma by mělo být vždy dodáno spolu s ventilátorem. Zapojení se může lišit podle toho, jaké funkce ventilátor má. Jakmile je hotovo, nasadí se kryt.
  5. Posledním krokem je již pouze instalace potrubí, tedy pouze tam, kde je ho třeba.

Nyní máte již alespoň základní informace o zapojení ventilátoru a nemusíte se bát, že budete mít kvůli montáži nepořádek po celém domě. Stačí tedy povolat elektrikáře a užívat si výhody, které bezpochyb ventilátory mají.

Autor článku:

Vojtěch
Vojtěch Hlavní nákupčí

Vojtěch jakožto hlavní nákupčí fandí designu a neotřelým barevným kombinacím. Kromě toho zná také veškeré technické úskalí svítidel, včetně jejich správné instalace. Pravidelně se proto s vámi o tyto informace dělí formou článků v poradně. Zapojit LED pásek nebo ventilátor už bude hračka.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i