Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

LED osvětlení – vše, co potřebujete vědět

Aktuality a oznámení

Lucie

Už jste o něm určitě slyšeli. Možná jste také uvažovali o jeho pořízení. I tak stále váháte, případně nemáte dost informací? Proto jsme tu my a přinášíme souhrnný článek o LED osvětlení, který vám o něm odhalí vše podstatné.

Proč si vybrat LED osvětlení?


Při cestování po časové ose najdeme čtyři základní vývojové typy světelných zdrojů. Od těch klasických (wolframových), přes halogenové, úsporné, až po LED (Light Emitting Diod). A časová posloupnost vrcholící v roce 1962 vynálezem LED svítidel nám odhaluje také technologické skoky a s nimi spojené výhody zmíněných světelných zdrojů. Tabulka níže prokazuje, že v klíčových ukazatelích LED žárovka drtí své předchůdce.




8 hlavních výhod LED osvětlení

 

Tabulkové srovnání už nám naznačilo dva z klíčových důvodů pro pořízení LED osvětlení. Řeč je o nízké spotřebě, která ve srovnání s klasickou wolframovou žárovkou dosahuje až 90% úspor. Na LED technologii zdaleka nestačí ani halogenová žárovka, která je až trojnásobně nákladná. Kromě úspory energií oproti ostatním typům LED přináší i delší životnost, ve které je násobně překonává a dosahuje až 25 000 hodin svícení. A co víc: životnost LED zdroje nijak nesnižuje jeho časté zapínání nebo vypínání. V konečném důsledku se díky nízké spotřebě a delší životnosti LED osvětlení vyplatí i finančně, oba benefity totiž postupem času jednoznačně kompenzují jeho vyšší pořizovací náklady. Výčet benefitů ani tady nekončí. Mezi další významné výhody řadíme:

  • Nízkou teplotu, díky které nedochází k přehnanému zahřívání světelného zdroje.
  • Plný výkon, kterého dosahuje okamžitě po zapnutí.
  • Vysokou odolnost, ideální i k venkovnímu použití.
  • Bezpečný provoz, minimalizující riziko úrazu elektrickým proudem.
  • Ekologický přínos, který zaručuje absence škodlivých látek a použití recyklovatelných materiálů.


Jak vybrat vhodné LED osvětlení


Tak především, myslete na své potřeby a požadovanou funkčnost. Pořizujete si světla do exteriéru? Pak se určitě soustřeďte na jeden důležitý ukazatel. Tím je hodnota IP krytí, která vám ukáže stupeň ochrany zdroje proti vnějším vlivům, mezi které patří především rozmary počasí. Čím vyšší hodnota, tím vyšší stupeň ochrany. Ovšem, nezapomínejte, že „pršet“ vám může i uvnitř. Proto se vám bude svítidlo s vyšším IP krytím hodit i například do koupelny nebo kuchyně. Zkrátka všude tam, kde se v jeho blízkosti bude nacházet voda. U všech typů svítidel i žárovek je také velmi důležitým atributem svítivost (intenzita) a barva světla (chromatičnost), které zásadně určují atmosféru v jeho okolí. V neposlední řadě je potřeba zmínit důležitost designu a celkového zasazení osvětlení do prostředí domácnosti. A protože už víte, na co se při výběru soustředit, můžeme jít směle vybírat.


Obývací pokoj a ložnice

V obývacím pokoji trávíme spoustu času, proto je důležité výběr LED svítidel nepodcenit. Základem jsou stropní svítidla, lustry nebo bodová svítidla, ideálně v odstínech teplé bílé barvy, aby nesvítila příliš ostře. Skutečně dokonalý zážitek z poslechu nebo sledování televize vám pak přinese náš široký výběr LED pásků. Přicházejí ovšem i večery, kdy máme zkrátka chuť relaxovat. Přítmí v rohu pokoje, případně vítaný zdroj světla při četbě oblíbené knížky, vám dopřejí lampičky. Jemně žlutý odstín teplé bílé barvy stropního svítidla je kromě obývacího pokoje vhodnou volbou také pro ložnici. Stropní svítidlo je tady opět základem osvětlení místnosti. Doplnit jej můžete stejně jako u obývacího pokoje lampičkou, která doprovodí vaše chvíle během čtení knížky.


Kuchyně

Stejně jako u obývacího pokoje je základem osvětlení kuchyně stropní svítidlo. To vám poskytne běžné svícení pro méně náročné činnosti. U nižších stropů si vystačíte s přisazenými světly, u stropů vyšších určitě doporučujeme zvážit pořízení lustru s nastavitelnou výškou. Kuchyně jsou ovšem prostorem, který vyžaduje i intenzivnější zdroje světla. Nasvětlení poliček a výklenků vám zajistí bodová nebo podhledová LED světla, pro osvětlení kuchyňské linky doporučujeme LED pásky, které rovnoměrně osvítí požadovaný prostor. V obou případech jsou vhodné odstíny denní bílé barvy.


Koupelna

Být v bezpečí a skvěle na sebe vidět. Takové jsou dva hlavní parametry, které by měla splňovat koupelnová svítidla. Ten první z nich vám zajistí LED svítidla s vyšším stupněm IP krytí, který je chrání před poškozením vodou nebo vlhkým vzduchem. Během sprchování a zkrášlování u zrcadla bohatě vystačí denní bílá barva svícení. A to jak pro stropní svítidlo, tak to, které je propojeno s koupelnovým zrcadlem.


Dětský pokoj a pracovna

Dětský pokoj a pracovna jsou typickými příklady místností, u kterých je ideálním řešením kombinace teplé bílé a denní bílé barvy. A to kvůli jejich víceúčelovosti. Oba pokoje také vyžadují kombinaci stropního svítidla s lampičkou na stůl. U dětského pokojíčku nezapomínejme ani na hravé prvky nebo lampičku na noční stolek.


Chodby, schody, garáže a sklepy

Stropní, nástěnná, bodová LED svítidla. Ale také svítidla s čidlem. U LED svítidel pro chodby, schody, garáže nebo sklepní prostory zvažme využití chladně bílého odstínu svícení, který zlepší díky své intenzitě naši orientaci v prostoru.


Venkovní prostory

Typů venkovních LED svítidel náš e-shop zahrnuje celé řady. Při jejich výběru berte v potaz především hodnotu IP krytí, odkazující na odolnost světla během nepříznivého počasí. Ke vchodovým dveřím můžete umístit některé z venkovních nástěnných LED svítidel, ať už se senzorem nebo klasickým vypínačem. Oblíbenou volbou do vaší zahrady budou pro změnu rozmanité druhy LED reflektorů. A na zahradu nebo do blízkosti bazénu nezapomínejte ani na venkovní LED lampu. Terasu či venkovní posezení s altánem dokonale rozzáříte pomocí LED závěsných svítidel.


Tip na závěr: šetření na druhou

LED osvětlení vám může ušetřit ještě více energie a finančních prostředků pořízením vhodného typu. Prvním z nich je senzorové LED osvětlení. Šetření zajistí jednoduše tím, že nikdy nebude svítit zbytečně. Další jeho výhodou je vaše pohodlí. Senzor totiž světlo při zaznamenání pohybu sepne a poté, co si všimne, že jste z dosahu zdroje odešli, se opět vypne. A tak si ušetříte čas s hledáním tlačítka vypínače. K dalším úsporným variantám, které vám pomohou s šetřením energie i času, patří chytré žárovky. Kromě toho, že si odebírají při ztlumení méně energie, spočívají jejich výhody zvláště v automatizaci. Nikdy se vám tak nepřihodí situace, že byste zapomněli při odchodu z domu vypnout světla. Ta se totiž dokáží vypnout sama. Pokud se ohlížíte po nejnovějších trendech, pak se můžete rozhodnout pro osvětlení typu ultra efficient. Ta využívají nových technologií pro snížení uhlíkové stopy, omezení materiálového odpadu a snížení spotřeby energie. Dosahují stěží uvěřitelné životnosti až 50 000 hodin (ekvivalent 50 let).

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i