Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Maximalizujte užitek vašich solárních panelů

Aktuality a oznámení

Lucie

Výkon, velikost a počet solárních panelů v domácí fotovoltaické elektrárně mají zásadní vliv na to, jak velkou část spotřeby vaší elektrické energie bude schopna pokrýt.

V předchozích článcích našeho seriálu o fotovoltaice jsme si vysvětlili rozdíly mezi monokrystalickým a polykrystalickým typem solárních panelů a detailně jsme rozebrali možnosti jejich umístění. V tom dnešním se podíváme blíže na další důležité parametry, které je potřeba při pořizování fotovoltaických článků zvážit. Řeč bude o jejich výkonu, velikosti i počtu.


Výkon solárních panelů

Výkon fotovoltaiky záleží na více skutečnostech, jednou z nich je slunce. Pokud svítí, dopadá na povrch země v našich zeměpisných podmínkách přibližně 1kW solární energie na jeden čtvereční metr. Fotovoltaika zvládne zhruba 17 % takové energie přeměnit na elektřinu. Tento výkon měříme v jednotkách wattpeak (Wp) a značí, kolik wattů panel vyrobí, pokud jej v dané chvíli naplno osvětlují sluneční paprsky. Pro představu: tři až čtyři solární panely dokáží ročně vyrobit zhruba 1MWh elektřiny. Aktuální výkon ovšem výrazně ovlivňují zvláště dva faktory:

Oslunění – platí, že s nižší mírou slunečního svitu klesá i vyrobený proud. Při vysoké oblačnosti se může výkon panelu snížit oproti ideálnímu stavu až o 95 %. Míra oslunění se liší v závislosti na ročních obdobích, ale také zeměpisné šířce. S lepšími podmínkami se tak setkáme v jižních a středních částech Evropy a horšími například ve Skandinávii.

Teplota – vyšší teplota se automaticky nerovná vyššímu výkonu solárních panelů. Ta ideální je okolo 25 stupňů Celsia. V horkých letních dnech, kdy teplota stoupá až k 50 stupňům Celsia, klesá okamžitý výkon fotovoltaiky až o celých 20 %. S nižším výkonem je ovšem nutné počítat především v zimních měsících.



Velikost solárních panelů

V naší nabídce najdete solární panely různých velikostí. Nejběžnější rozměry nesou ty, které na výšku dosahují od 170 do 230 centimetrů, na délku mezi 100 až 115 centimetry a jejich šířka se pohybuje okolo 3 až 4 centimetrů. Standardní plocha běžného panelu se tedy pohybuje mezi 170 až 265 centimetry čtverečními. Odlišnosti v účinnosti solárních panelů při rozdílu desítek centimetrů v celkové ploše se liší v řádu jednotek procent. Účinnost u těch menších dosahuje cca 17 % a u těch větších 21 %. V souvislosti s instalací a zatížením střechy počítejte také s tím, že solární panel není lehký, průměrně váží od 20 do 30 kilogramů.

Počet solárních panelů

Na celkový počet solárních panelů, které se rozhodnete pořídit, by měly mít vliv především dva parametry: prostory, které máte k dispozici a požadovaný výkon celé vaší fotovoltaické soustavy. Samozřejmě platí jednoduché pravidlo: čím více panelů instalujete, tím vyššího výkonu se můžete dočkat. Jeden fotovoltaický panel zvládne vyrobit přibližně 250 až 450 kilowatthodin energie ročně. Sám o sobě tak dokáže pokrýt roční spotřebu úsporné lednice a myčky dohromady.




Výpočet přibližné roční výroby elektrické energie ze solárních panelů

Budeme-li uvažovat průměrný roční výkon jednoho solárního panelu ve výši 300 Wp, jednoduše si vytvoříme odhad pro výkon celé soustavy za jeden rok v závislosti na počtu článků:

počet panelů

roční výkon soustavy

1

300 Wp, 0,3 MWh

3

900 Wp, 0,9 MWh

6

1 800 Wp, 1,8 MWh

9

2 700 Wp, 2,7 MWh

12

3 600 Wp, 3,6 MWh

15

4 500 Wp, 4,5 MWh

20

6 000 Wp, 6 MWh


Maximální výkon bez nutnosti licence

Při pořízení vyššího počtu panelů se vaše domácnost výrazně přiblíží k energetické soběstačnosti zejména v období od března do listopadu, kdy jsou podmínky pro vytváření elektrické energie z fotovoltaiky nejlepší. Myslete však na to, že výkon fotovoltaické elektrárny by neměl být vyšší než 10 000 Wp, tedy 10 kWp. To je hodnota, která odpovídá zhruba 33 fotovoltaickým panelům. Do tohoto limitu se na vlastníka nevztahuje povinnost disponovat licencí k provozování solární elektrárny. Pro stejný limit (10 kWp) navíc platí osvobození od daně z příjmů v případě, že budete chtít elektřinu dodávat do distribuční sítě.

Počítejte a zvažte prodej do distribuční sítě

Při komplexním zvažování o výkonu, velikosti i počtu solárních panelů také doporučujeme projít záznamy o spotřebě elektrické energie z posledních několika let. Zvažte rovněž, jestli budete chtít část solární energie prodávat do distribuční sítě. S pomocí tabulky o pár řádků nahoře se snadno dopočítáte, kolik procent spotřeby elektrické energie ve vaší domácnosti bude fotovoltaika schopna pokrýt.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i