Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Solární panely, jistota v nejisté době

Exteriér
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Solární panely jsou klíčem k soběstačné domácnosti, bez strachu z příchozích účtenek za elektrickou energii.

Slunce tu bylo dávno před námi a bez něj bychom nechodili po naší planetě nikdy. Sluneční paprsky jsou pro nás kromě zdroje vitaminu D také studnicí energie. Nejen pro nás, ale i věci kolem. Sluneční (solární) energie patří po boku dalších přírodních zdrojů, jako je vítr, voda nebo geotermální teplo, mezi její obnovitelné zdroje (souhrnně nazývané také jako zelená elektřina). Ty se vyznačují tím, že se v čase přirozeně samy obnovují. 

Dotýká se to každého z nás. Svět kolem občas přináší výzvy. Jednou z nich je hledání cest, jak můžeme ulehčit našim nákladům za bydlení. Že suma na účtenkách roste vnímáme, ale můžeme s tím něco udělat? Můžeme. Solární energie je odpovědí, kterou hledáte na otázku, jak si být jistí, že nezaplatíte víc, než byste si přáli. Společně se pojďme podívat na krátký přehled, jak že to vlastně solární panely fungují.


Solární panely – jak fungují? 

Kdybychom se chtěli rozepsat o tom, jak solární panel přijímá sluneční paprsky a přemění je na elektřinu, zabralo by nám to celé kapitoly. Tak tedy alespoň ve zkratce: solární panely využívají fotovoltaickou metodu. Ta pracuje s přímou přeměnou slunečního záření na stejnosměrný elektrický proud. Prostředníkem tohoto jevu jsou fotovoltaické články, které dohromady tvoří celek – fotovoltaický (solární) panel. Že to pořád není úplně jednoduché? Není. Důkazem je asi to, že v roce 1905 za vysvětlení fotoelektrického jevu získal Nobelovu cenu za fyziku samotný Albert Einstein. Výhoda pro nás je ta, že právě Einstein se o vše složité postaral. A nám už zbývá to jednoduché, vybrat si ten správný solární panel. Uživatelsky je totiž použití domácích solárních panelů skutečně jednoduché. Pojďme si teď říct víc o tom, proč solární panely vážně stojí za pořízení. 

Pořídit, umístit, svítit

O tom, že se vyplatí solární panely koupit kvůli finanční stránce, už jsme si napsali. Ale jak konkrétně si to můžeme představit? Pořízení jednoho fotovoltaického panelu vás řádově vyjde na několik tisíc korun. Ale kolik jich potřebujete na to, aby vám naplno posloužily ve vaší domácnosti? Samozřejmě záleží na velikosti vašeho domu. Průměrně si vystačíte zhruba se dvanácti až dvaceti panely. Celková výše investice se tedy pohybuje od sto do dvě stě tisíc. Ale! Její návratnost je blesková. Platí jednoduchá rovnice – za elektřinu bez solárních panelů utratíte ročně desetitisíce korun (náklady za solární energii jsou násobně menší), takže máte vše zpět do několika let. Navíc, při splnění podmínek můžete dosáhnout i na dotační podporu v rámci programu Zelená úsporám. Konkrétní podmínky programu najdete na webových stránkách Ministerstva pro životní prostředí. 

Nejen peníze hýbou světem. Solární energie, ze své samotné podstaty, je šetrná k životnímu prostředí. Prostě proto, že potřebuje kromě samotných panelů jen sluníčko. Využití solární energie pro váš domov vás navíc v dobrém slova smyslu odstřihne od závislosti na přísunu elektrické energie ze sítě. Nebudete si tedy muset kousat nehty nad rostoucími cenami, stejně jako vás nerozhodí výpadky proudu. 

Už jsme vás přesvědčili, že se nákup solárních panelů vyplatí? Pokud ano, stačí si rozkliknout naši bohatou nabídku solárních panelů, včetně detailních popisů jejich využití a přidat si je do nákupního košíku. U některých z nich zohledňujeme i množstevní slevu – čím víc jich koupíte, tím míň za jeden panel zaplatíte. Máte je? Pak už jen stačí je vhodně umístit. Nejvhodnějším řešením je vzhledem k přímému slunečnímu záření střecha vašeho domu. Konkrétně pak strana orientovaná na jih, ideálně se sklonem 25 – 38 stupňů. Překážkou ale není ani střecha natočená na jihovýchod nebo jihozápad. Doporučujeme vyhnout se straně na sever, ze které nepřichází dostatek slunečního záření. Hotovo. Teď už zbývá se jen zaradovat z první rozsvícené žárovky z vaší vlastní domácí elektrárny. 



Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i