Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Historie žárovek a svítidel

Aktuality a oznámení

Michaela

Dnes je velmi jednoduché si rozsvítit a zase zhasnout. Víte však, co dnes naprosto běžné záležitosti, jako jsou žárovky a svítidla, předcházelo a jaká je jejich historie? Jestliže ne, nyní si rozšíříte svoje vědomosti.

Není snad nikdo, kdo by každý den několikrát nerozsvítil a zase nezhasnul svítidlo. Přijdete domů po tmě, ráno po tmě odcházíte či si potřebujete rozsvítit na cestu v noci na toaletu. Automaticky sáhnete po vypínači vašeho lustru nebo lampy či dnes ještě jednodušeji můžete zmáčknout tlačítko na ovladači nebo na vašem chytrém telefonu a tím zapnout inteligentní svítidlo, které je ovládáno dálkově. Také když jdete po ulici, svítí vám na cestu pouliční lampy. Zkrátka světlo bereme jako samozřejmost. Nebylo tomu tak vždy. Abyste i vy měli povědomí o historii svícení, přinášíme vám zde pár informací.


null 

Od loučí po žárovky a svítidla

Jak jistě víte, v dávných dobách byl jediným zdroje světla oheň. Postupem času však lidé zjistili, že se pouze s ním neobejdou. I tenkrát měli snahu o vynalézání nových „zlepšováků“, které by jim usnadnili život. Na nějakou dobu tuto úlohu plnily louče. Za nějaký čas se však lidem i louče začaly zdát poněkud nepraktické. V tu dobu přišel nápad zvaný kahan, kde se již zapaloval přímo knot a na tomto principu kahany svítili. Po dalších pokusech o nové vynálezy přišla například lucerna, po vynalezení elektřiny potom oblouková lampa. Zanedlouho poté přišla na svět první žárovka.


null null

Díky patří Edisonovi

Pokud se budeme bavit o žárovce jako takové, je to v podstatě jednoduché zařízení, které slouží k přeměně elektrické energie na světlo. Funguje na principu zahřívání tenkého wolframového vodiče elektrickým proudem, který jim protéká. Tento dnes pro nás již běžně užívaný vynález jménem žárovka zdokonalil a nakonec i patentoval muž jménem Thomas Alva Edison, a to již v roce 1879. O prvním rozsvícení žárovky, která svítila 40 hodin, můžeme mluvit s datem 21. října 1879. Tento muž však žárovku nevynalezl v úplně původní verzi. Jako úplně první, kdo žárovku objevil byl Heinrich Göbel v roce 1854. Od doby, kdy ji však Edison nechal patentovat procházely žárovky a obecně později také svítidla neustálým zlepšováním. Jakmile byla totiž splněna praktická část, tedy svícení, byla zde snaha také o vizuální stránku. Proto se žárovky začaly umísťovat do různých stínidel a podobně, až po dnešní známá svítidla. Vlivem technického pokroku se svícení neustále vyvíjelo. Od klasických žárovek, které se dříve používaly, po úsporné, halogenové, LED žárovky či LED svítidla, která přišla s touhou na používání co nejvíce ušetřit.

null

S postupem času přišla také potřeba mít svítidla i venku. Se zjištěním, že sem nelze umístit stejná svítidla jako do interiéru, jelikož to není bezpečné, se začalo později také uvažovat o vyšší bezpečnosti venkovních svítidel. Začala se tedy vyrábět také venkovní svítidla, která měla vyšší IP krytí než ta vnitřní. Tomu všemu však předcházela dlouhá cesta.


null 

Žárovky a svítidla zkrátka prošly velkým historickým i technickým vývojem. Až si tedy dnes doma rozsvítíte svoji oblíbenou lampičku či lustr v obývacím pokoji, vzpomeňte si i na doby, kdy takovou možnost ještě lidé neměli.

Autor článku:

Michaela
Michaela Vedoucí zákaznického oddělení

Michaela je vedoucí zákaznického oddělení a našla si zálibu v inteligentním osvětlení a světelných zdrojích. Sdílí s vámi své nadšení prostřednictvím článků zaměřujících se například na výhody a fungování inteligentního osvětlení. Ale také radí, jak vybrat správný světelný zdroj a proč je výhodné myslet na LED technologii.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i