Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Retro, které nevyjde z módy

Osvětlení interiéru

Lucie

Retro osvětlení je skvělou volbou, pokud chcete vaši domácnost rozjasnit.

Poválečná euforická padesátá léta, divoké hippies šedesátky, disco boom v sedmdesátkách i jeho vyvrcholení v osmdesátkách. Každý si vybavíme při vyřknutí slova retro něco úplně jiného. Ale zaručeně myšlenky každého z nás více nebo méně přepadne nostalgie. Jen málo oblastí v našich životech se čas od času k některým jeho prvkům nevrací. Pojďme se společně vydat na krátký výlet do historie, která se objevuje v současném světě. 

Jak rozpoznám retro styl? 

To nejdůležitější na začátek: retro styl není ohraničený konkrétním datem ani časovým rozpětím. Nejčastěji se retro styl inspiruje prvky, které vychází z druhé poloviny 20. století, konkrétně pak od jeho padesátých do osmdesátých let. Není ale zároveň pravda, že se retro styl nedotýká první poloviny minulého století ani let devadesátých. Proto se při rozpoznávání retro stylu zaměříme i na jeho prvky v domácnosti. 

Prvky retro stylu v domácnosti 

1) Pestrobarevnost. Možná si vzpomenete na náš nedávný článek o skandinávském stylu, kde jsme psali o tom, jak jej definují tlumené barvy. Retro styl je jeho pravým opakem. Je o barvách, a to i těch nejdivočejších. Růžovou, fialovou nebo svítivě zelenou nevyjímaje.

2) Hladké materiály. Netradiční materiály v retro stylu převažují. Mezi ně patří samet, plyš, ale retro se vyznačuje i častým využitím plastu, koženky nebo lamina. Poznáte jej také podle vzorování a textur, které na většině předmětů nechybí. 

3) Oblé tvary. Elegantní a zakulacené tvary nábytku jsou pro retro styl charakteristické. Nábytek se často vyznačuje také tím, že je postaven na nožičkách. 

4) Rozmanité doplňky. V každé místnosti a každém jejím koutě. Doplňků v retro stylu najdete po celém bytě hromadu. Od přenosných tranzistorů, přes masivní broušené skleničky na drinky, až po zástěry do kuchyně. 


Nejen svítidla v retro stylu 

Společně se krátce podíváme na tři kouty vaší domácnosti, kam retro produkty z naší nabídky padnou jako ulité. 

Obývací pokoj 

Obývací pokoj je pro každého z nás prostorem, který by se neměl okoukat. A neměla by v něm chybět elegance a styl. I přesto, že jste spíše vyznavači minimalistického designu, jeho krásu můžete podtrhnout poutavým retro předmětem. Třeba pořízením svítidla se sytě barevnými odstíny.

Dětský pokoj

Pamatujete si na mončičáky nebo plyšáky, které v dětství obklopovaly váš pokojíček tak, že se v něm málem nedalo hnout? Vaši nejmenší to asi budou mít stejně. Které dítě by nechtělo mít na nočním stolku kamaráda ze zvířecí říše. Dětská dotyková lampička BEAR ve tvaru medvěda jim bude dělat společnost při usínání. Teda v případě, že si nebudou chtít do noci hrát s přepínám barev medvídka, kterých má habaděj. 

Kuchyně 

A na závěr tu máme ještě něco pro mistryně a mistry vařeček a lahodných jídel. V retro stylu totiž můžete i vařit a péct. Obliba retro kuchyňských spotřebičů je čím dál větší. Ale není hned potřeba si pořizovat novou ledničku nebo mixér. Krásný odkaz do minulosti dokážete domů přinést i s originálním pomocníkem na vážení surovin. Uznejte sami, že tato kuchyňská váha s nerezovou mísou vypadá prostě skvěle.

A že vám nepadne domů přímo některý z námi doporučovaných produktů? Nevadí. Do vyhledávače na našem Světě svítidel si zadejte heslo „retro styl“ nebo se k němu proklikněte tady a můžete začít hledat ten vámi vysněný. 



Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i