Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Od kdy nebude možné koupit klasickou žárovku?

O světelných zdrojích

Michaela

V následujícím článku stručně přiblížíme zákaz klasických vláknových žárovek a čím je lze úsporněji nahradit.

V následujícím článku přiblížíme zákaz klasických vláknových žárovek, který v roce 2009 nařídila směrnice Evropské unie. Ve zkratce také poradíme, čím  lze levnou woframovou žárovku co nejlépe nahradit.

Zákaz začal v roce 2009

Klasická vláknová žárovka
Ač by se to možná nezdálo, v průměru trávíme v interiérech 90 % svého času a značnou část toho za umělého osvětlení. Svítí se doma, v zaměstnání, ve veřejných prostorech... Je jasné, že svítidla, respektive žárovky, spotřebují každý den velké množství energie. Proto se řada států včetně Evropské unie rozhodla spotřebu významně snížit, což by znamenalo zákaz klasické vláknové žárovky, která 90 % energie vydá na teplo a jen 10 % na světlo. Od roku 2007 se wolframové žárovky nesmí používat na Kubě (byla prvním státem na světě) a další země následovaly. Od roku 2009 začal postupný zákaz také v zemích Evropské unie, tedy i v České republice. 

Harmonogram postupného zákazu klasických žárovek

Září 2009
Jsou zakázány všechny světelné zdroje s neprůhlednou baňkou, pokud nespadají do energetické třídy A. Rovněž jsou zakázány čiré 100W žárovky (a s vyšším výkonem), které patří do horší energetické třídy než C. Zákaz se vztahuje i na žárovky s nižším výkonem, které spadají do třídy horší než E. Zákaz neznamená, že se tento typ žárovek nesmí používat a nebo že nejdou koupit v obchodě, je ale zakázána jejich výroba a také prodejci nesmí naskladňovat nové kusy, ale pouze vyprodávat to, co mají.

Září 2010
Nesmí se vyrábět 75W wolframové žárovky a zdroje s výkonem s více než 725 lumeny, které patří do horší energetické třídy než C. 

Září 2011
Zákaz byl rozšířen i na nejběžnější 60W žárovky a zdroje o světelném toku více než 450 lumenů, které patří do horší energetické třídy než C. 

Září 2012
Byl ukončen prakticky zákaz všech vláknových žárovek. Jako vhodná náhrada se doporučují levnější halogenové žárovky a dražší lineárníkompaktní a zářivky (úsporky) a především LED žárovky.   

Rok 2016
Bylo naplánované stažení světelných zdrojů patřících do horší energetické třídy než B. To zahrnovalo především halogenové žárovky. EU se ale rozhodla tuto vyhlášku o dva roky odložit. Označení, do jaké energetické třídy daná žárovka spadá, je povinně vyznačeno na obalu. Sepsali jsme pro vás článek, jak číst energetický štítek

Nejlepší možností jsou LED žárovky

Jak už bylo naznačeno, "život" wolframové žárovky jistě spěje ke konci. Jako její nejvhodnější náhradu můžeme doporučit LED žárovku. Má nejdelší životnost, má okamžitý náběh na plný výkon, lze ji často zhasínat a narozdíl od úsporné žárovky neobsahuje rtuť, takže při případném rozbití nic nehrozí. V jedné z našich aktualit si můžete přečíst, jaké jsou druhy LED žárovek

Autor článku:

Michaela
Michaela Vedoucí zákaznického oddělení

Michaela je vedoucí zákaznického oddělení a našla si zálibu v inteligentním osvětlení a světelných zdrojích. Sdílí s vámi své nadšení prostřednictvím článků zaměřujících se například na výhody a fungování inteligentního osvětlení. Ale také radí, jak vybrat správný světelný zdroj a proč je výhodné myslet na LED technologii.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Podobné články

Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje? Světelné zdroje
Jak silná žárovka je potřeba? Světelné zdroje
Jakou vybrat LED žárovku? O světelných zdrojích

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i