Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jaké vybrat světlo do chodby či předsíně

Ostatní interiéry
Odpověděl:
MonikaMonika

Odpověď:

I když chodbou jen procházíte, je nutné ji kvůli bezpečnosti mít pořádně osvětlenou. Vhodná jsou i orientační svítidla.

Chodby či předsíně sice patří k prostorům, kterými pouze procházíme a nevyužíváme je k delšímu pobytu, ale určitě to neznamená, že by mělo jít o tmavé místnosti. Naopak. Kvůli bezpečnosti a dobré orientaci je potřeba mít zde dostatek světla.


Ideální jsou přisazená stropní svítidla 

Nejvhodnějším typem osvětlení chodby jsou přisazená stropní svítidla, tzv. stropnice. Ty, jak už z názvu vyplývá, jsou přisazena přímo ke stropu, takže mají malou hloubku a chodbu tak osvětlí z co největší výšky a tedy nejvíce. Oblíbená jsou svítidla z opálového skla. Méně častěji jsou pro osvětlení chodby využívány lustry, neboť díky větší výšce může lustr v prostoru trochu vadit. 

Dalším typem světla do chodby, který stropní svítidlo nebo lustr doplní nebo je zcela nahradí (záleží na velikosti a tvaru chodby), jsou bodová světla, tzv. bodovky. Ty lze zakoupit v různých druzích a tvarech. Nejzákladnějším rozdělením jsou směrová svítidla, tzv. spoty, a pak bodová svítidla podhledová. Spoty jsou směrová svítidla, která lze natočit do různých částí pokoje. Můžete je například použít tam, kde máte v chodbě nějaké zajímavé designové prvky, na které chcete upozornit. K osvětlení obrazů nebo fotografií se ještě lépe budou hodit obrazová svítidla. Spíše pro navození atmosféry slouží podhledová svítidla neboli zápustná svítidla. Ta se zabudovávají do stropu nebo přidaného sádrokartonu. Výhodou je, že se na tyto světla nepráší a neruší čistou linii stropu. A i některá podhledová svítidla jde otáčet do různých směrů.

Bodovky také oceníte v předsíni u zrcadla, kdy tak můžete naposledy, než vyjdete na ulici, zkontrolovat, jestli je s vaším oblečením vše v pořádku. Doporučujeme se tedy podívat do nabídky svítidel nad zrcadlo. Najdete zde osvětlení různých tvarů – např. dlouhé zářivkové trubice či lampy. 

Užitečná jsou orientační svítidla

Jestliže máte malou chodbu, bude vám k jejímu osvětlení stačit i nástěnné svítidlo, které může být například ve formě okrasné lampy nebo přisazené přímo na stěnu. Nástěnné svítidlo se vám bude hodit i v případě velké chodby, kdy už pouhé jedno stropní svítidlo nestačí.

Jestliže v noci chodíte častěji na toaletu nebo se napít, určitě oceníte, když budete na chodbě mít orientační svítidla. Některé typy jsou navržené tak, že se automaticky rozsvítí, jakmile senzor zachytí pohyb. Jiné svítí tlumeným světlem po celou noc. Oba typy se umí také automaticky vypnout. Díky orientačním svítidlům už se nemusíte bát, že byste v noci do něčeho nabourali a výhodné také je, že orientační svítidla mají menší intenzitu světla než klasická svítidla, takže vás v noci jejich světlo tolik neprobudí. Existují i minilampičky do zásuvky.

Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Další dotazy z kategorie

Jak vybrat správnou barvu světelného zdroje? Světelné zdroje
Jaký vybrat kuchyňský lustr? Kuchyňské osvětlení

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i